Tuesday 21 June 2011

Resipi Carrot and Walnut Cake



Kek Karot dan Walnut

Bahan-bahan
100gm walnut - dipotong kecil dan dipanggang 10 minit
260gm carrot diparut
 
260gm tepung kek
1 tsp soda bicarbonate
1 1/2 tsp baking powder
1 1/2 tsp serbuk kayu manis
1/2 tsp garam

4 biji telur
150gm gula halus
150gm gula perang
208gm minyak sayuran
2 tsp esen vanila

Untuk Frosting
200gm cream well
2500gm cream cheese
180gm gula icing
1 tsp essence vanilla
½ cawan whipping cream

Cara-cara
1. Ayak tepung, baking powder, soda bicarbonate, serbuk kayu manis dan garam. Ketepikan dulu.
2. Pukul telur hingga kembang sedikit. Masukkan gula dan pukul lagi hingga kembang.
3. Masukkan minyak dan esen vanila, pukul rata.
4. Masukkan tepung dan gaul menggunakan spatula, masukkan carrot dan walnut.
5. Bahagikan 2 bahagian dan bakar selama 25-30 minit.
6. Biarkan ia sejuk kemudian boleh dihiaskan dengan cream cheese.

Cara-cara
1. Pukul cream cheese dengan butter hingga ringan dan sebati.
2. Kemudian masukan gula, pukul hingga sebati dan rata.
3. Masukkan vanilla
4. Masukkan whipping cream and pukul sampai kembang. Bolehlah digunakan sebagai frosting

2 comments: